Menu

Basistraining Focusing

Eerstvolgende trainingen: 17 januari en 9 februari 2024. Zie ook de  agenda

Focusing: Handvatten om te leren luisteren naar gevoelservaringen en het innerlijke kompas 
2 daagse basistraining die iets essentieels toevoegt aan jouw vaardigheden als professional en die ook voedend is voor jouw eigen ontwikkeling. 

Focusing (of focussen) is een methodiek die handvatten biedt om een vruchtbare relatie te ontwikkelen met gevoelservaringen en innerlijke wijsheid. Het wordt ook wel omschreven als ‘innerlijk luisteren’. We spreken vaak over ‘je gevoelens leren omarmen’; focusing leert je hoe je dat concreet doet. Focusing kan goed gecombineerd worden met andere benaderingswijzen, b.v. binnen Acceptance and Commitment Therapie is het een tool die goed aansluit. Het is een evidence-based werkwijze die oorspronkelijk ontwikkeld is door Eugene Gendlin. 

Essentie van deze 2-daagse is de ervaring hoe je focusing inzet om een evenwichtige en effectieve relatie te ontwikkelen met gevoelservaringen en het innerlijke kompas. Je krijgt handvatten om het focusproces te ondersteunen. Met als resultaat dat gevoelens zich op natuurlijke wijze kunnen ontwikkelen, blokkades weer in beweging kunnen komen en groei zich voort kan zetten in voelen. denken en doen. 

Voor wie?
De training sluit aan bij HBO+ opgeleide professionals, met werkervaring in het psychosociale en psychosomatische werkveld. Zoals POH GGZ, psychosomatisch therapeuten, maatschappelijk werkenden, therapeuten en coaches. Voor oefen- en fysiotherapeuten is de formele opleiding psychosomatiek niet vereist, ervaring en nascholing op psychosociaal gebied is wel belangrijk. 

Wat gaan we doen?
Je krijgt inzicht in het focusproces en de sleutelbegrippen. Je doet zelf ervaring op met het focusproces en jouw relatie met je gevoelens. We oefenen met, en kijken naar, de basis-aspecten van het begeleiden van een cliënt. Je krijgt na de eerste dag informatie op papier en een geluidsdocument. Tussen de twee bijeenkomsten lees je deze stof, oefen je zelf met focussen met een geluidsdocument, en krijg je een opdracht mee om in je praktijk te oefenen met cliënten. Maximaal 12 deelnemers, dus veel ruimte voor feedback en vragen. 

Leerresultaat?
Aan het eind van deze training heb je kennis over de basisbegrippen van Focusing. Je hebt zelf ervaren hoe de methodiek werkt bij jou als focusser en als begeleider. Je hebt voldoende handvatten om met de basisaspecten te gaan oefenen en in te passen als tool in je huidige beroepspraktijk. Mogelijk heb je ervaren dat focussen voor jou als professional waarde heeft om jouw eigen relatie met je gevoelservaringen te verdiepen. Dan heb je nu handvatten om hier mee aan de slag te gaan. 

Trainer
Mirjam van den Anker is gecertificeerd focusbegeleider. Deze methodiek zet zij al vele jaren in binnen haar werkzaamheden als coach, trainer, psychosociaal therapeut en POH GGZ.  

Praktisch
Data: 17 jan. en 9 feb. 2024 Zie ook agenda. Werktijden van 9.15 tot 17.00 uur
Locatie: in Culemborg, Synagoge, Sint Janskerkhof 1
Kosten: 2024: 490,- inclusief heerlijke lunch en syllabus.  Inclusief BTW
Contacturen: 13. Zelfstudie: 4 uur minimaal (praktijkopdrachten en sylllabus bestuderen)
Aangeraden literatuur: Erna de Bruijn; De kracht van innerlijk luisteren. Ann Weiser Cornell: De kracht van focussen.

Accreditatie en bewijs van deelname 
LV POH GGZ: 17 accreditatiepunten toegekend 
VVOCM: 13 accreditatiepunten toegekend.  

Je ontvangt een bewijs van deelname als je aan beide dagen hebt deelgenomen en tussentijds actief hebt geoefend met de leerstof. 

Meer informatie:
Op de pagina ervaringen vind je reacties van deelnemers aan deze training. Op de pagina focusing vind je meer info over deze methodiek.

Meld je aan of stel een vraag: 

Mirjam van den Anker
mirjam@balansinwerkenleven.nl
0638038329